Силният вятър отнесе облицовката на стена на мол в Благоевград (обновена)

7000 останаха без ток, дърво в Борисовата градина беше изкоренено, друго падна върху автомобил

OFFNews 24 септември 2018 в 18:10 15633 1

Снимка БГНЕС

Силният вятър отнесе облицовката на стена на МОЛ Ларго в идеалния център на Благоевград, предаде БГНЕС. Паднала е цялата метална обшивка на източната страна на сградата, както и част от южната страна.

Инцидентът стана 15-ина минути след 18.

Малко по-късно на мястото пристигнаха противопожарни автомобили и линейки.

Първоначално свидетели твърдяха, че има затиснати хора, но при разчистването на отломките не бяха открити такива. Пристигналият областен управител Бисер Михайлов потвърди, че няма затиснати хора. 

20 души са се намирали в кафенето на последния етаж на мола. Те усетили миризма на дим, след това се чули трясъци. Избягали навън.

Час след инцидента площад „България”, където се намира молът, остана отцепен.

Разчистването ще продължи след утихване на вятъра.

Молът е отдаден на концесия за 30 г. Рухналата фасада с обшивка от метални пана бе поставена през 2014 г.

Без ток

Вятърът причини проблеми не само в Благоевград.

7000 абоната на ЧЕЗ България останаха без ток заради вятъра, 3000 от тях живеят в област Монтана, която е и най-сериозно засегнатата от вятъра - има пречупени дървета, паднали клони, но не и пострадали.

Аварийните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняването на проблемите. Мобилизирани са и всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка.

В днешния първи есенен ден Националния институт по метеорология и хидрология отправи предупреждение от първа степен за опасност заради силния вятър.

Хората да не остават на открито, да затворят плътно вратите и прозорците на домовете си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито временно заслон - съветват от ГДПАБ.

София

Вятърът изкорени и събори дървета в центъра на София и едно в Борисовата градина - близо до Астрономическата обсерватория на Софийския университет.

На бул. "Рожен" дърво падна върху лек автомобил, в който, за щастие, нямаше хора.

Паднали дърво и клони имаше на кръстовището на улиците „Екзарх Йосиф” и „11 август” в центъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.09 2018 в 22:31

Ела да видиш кво става в долната част на Лозенец. Всеки път като духне, по улицата не може да се ходи от паснали, слава богу, дребни клечки.
Дърветата са гнили, та кухи. От три години пишем в общината да дойдат да ги отрежат. И коли мачка, и жици къса като духне наистина. Щели да дойдат. Някой път.