СДВР: 35 задържани на протеста досега, 30 са от партия Възраждане

OFFNews 02 септември 2020 в 16:35 6585 1

През деня са задържани 35 души, 30 от които са част от една политическа сила, на която прокуратурата поиска заличаване (партия "Възраждане" - бел. ред.). Това не са мирни протестиращи, а ултраси, докарани от провинцията, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев на брифинг по повод протеста под наслов "Велико народно въстание", който започна в 8 ч.

По-голямата част от протестиращите са криминално проявени, като престъпленията са от всякакъв тип, допълни той. 

По думите на Хаджиев въпреки многобройните призиви на полицията за мирен протест, демонстрантите са търсели директен сблъсък. "Действията ни са изцяло законови, дори на моменти са пасивни. Срещу българската полицията не бяха изправени граждани, а ултраси, докарани от провинцията", каза още той. В резултат на това много от колегите са пострадали - над 27 души бяха хоспитализирани, а на над 100 служители е оказана помощ на място - заради това, че срещу тях е използван лютив спрей", посочи директорът на СДВР.

Той попита "кой мирен гражданин отива на протест с противогаз, маска и лютив спрей" и добави, че реакцията на МВР е в отговор на инстинкта за самосъхранение. По думите на Хаджиев срещу полицаите и жандармеристите са "използвани метални пръти, дървени колове, хвърляни са павета и камъни. И въпреки това действията на полицията бяха в рамките на закона. Дори се опитахме да внесем спокойствие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието