Великобритания: Русия готвила саботаж на олимпиадата в Токио. САЩ обвини 6 руски военни хакери

OFFNews 20 октомври 2020 в 11:57 4647 2

Руското военно разузнаване е започнало операция за саботиране на олимпийските игри в Токио, съобщи Гардиън. Олимпиадата трябваше да се проведе това лято, но бе отложена заради пандемията от коронавирус. 

Американското министерство на правосъдието междувременно обвини шестима руснаци в кибератаки в няколко държави, включително срещу зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г., съобщиха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Американското обвинение е срещу шестима руски граждани, за които се твърди, че са агенти на известното със съкращението ГРУ руско военно разузнаване. Според обвинението компании в САЩ, енергийната система на Украйна, организаторите на зимните олимпийски игри в Южна Корея и президентските избори във Франция са били на прицел на нападателите. Атака с вируса NotPetya също се е свързала с ГРУ от американските разследващи.

Според властите в САЩ и Великобритания атаките са дело на поделение 74455. Публикуваните от САЩ имена - снимките на обвиняемите бяха показани на пресконференция - са Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковальов, Артем Валериевич Очиченко и Пьотр Николаевич Плискин.

Британският Национален център за киберсигурност, който е работил заедно с американски разузнавателни агенции съобщава, че руското кибер-разузнаване се е насочило към логистичните служби и спонсорите на Олимпийските игри още преди да бъдат отложени поради коронавирус. Киберактивност е била насочена към агенциите, извършващи разследвания за руски спортен допинг.

Доказателствата говорят, Русия е била готова да стигне дотам, че да наруши летните игри, от които всички руски състезатели бяха изключени поради постоянни допингови нарушения, финансирани от държавата.

Обединеното кралство е първата страна, която разкрива подробности за руски опит за саботиране на зимните олимпийски и параолимпийски игри през 2018 г. в Пьонгчанг, Южна Корея. Британският Национален център за киберсигурност декларира 95% увереност, че кибератаките, както на зимните, така и на летните олимпийски игри, са извършени дистанционно от подразделението на ГРУ 74455. Военните хакери са се маскирали, като хакери от Северна Корея и Китай. Атаката им през 2018 г. е била насочена към церемонията по откриването на зимните игри и уебсайта, така че зрителите не могат да разпечатват билети.

Великобритания твърди, че кибератаките са част от модела на руската държава да атакува по електронен път държави, вариращи от Украйна, САЩ и Грузия до Обединеното кралство, включително Министерството на външните работи.

Руската хакерска група Fancy bear, зад която се смята, че стои ГРУ, беше основен заподозрян за организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и няколко други институции по време на местните изборите у нас през 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови