Режат падналия кран, източват резервоарите на бензиностанцията

OFFNews 15 април 2016 в 08:11 3477 1

Снимка БГНЕС

Най-вероятно човешка грешка е причина за падането на крана върху бензиностанция на столичния булевард "Никола Вапцаров", заяви Стефан Цанков от Агенцията за метрологичен и технически надзор по БНТ. Възникнала техническа повреда е причината, категоричен е главният изпълнител на обекта Иво Диков, цитиран от бТВ. 

При инцидента пострадаха две жени и един мъж, които бяха откарани в болница, опасност за живота им няма. "Изключваме първите възможности за инцидента като пропадане на самия кран, неправилен монтаж или технически неизправности", допълни Цанков.

Ако установим нещо, което е трябвало да бъде извършено, а не е, разбира се ще има и потърпевши. Законът предвижда, както имуществени санкции, така и отнемане на разрешително за дейност, уточни експертът. 

Диков е категоричен, че по документи машината е технически изправна и ежемесечно са правени необходимите обследвания. Няма никакъв проблем по документацията, коментира той. Според него твърдението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че най-вероятната причина за инцидента е неправилна експлоатация.

По думите му кранът има редица защити, които би следвало да възпрепятстват подобен инцидент и независимо при каква експлоатация би трябвало да блокира и да не позволи подобно нещо да се случи.

Падналият кран все още не е вдигнат, очаква се да бъдат източени резервоарите от бензиностанцията, за да могат да се вкарат по-тежки машини, които най-вероятно ще нарежат конструкцията. Резервоарите на бензиностанцията не са повредени. Няма опасност от изтичане на гориво, информира Нова тв. 

Пътната обстановка в района на инцидента ще бъде усложнена и днес. Бул. „Никола Вапцаров” е затворен в едната посока, допускат се само коли на градския транспорт.

От болница „Токуда”, където са настанени пострадалите, обясниха пред bTV, че двама остават в здравното заведение. Най-леко пострадалата жена още снощи e изписана и се е прибрала у дома. Останалите двама са в Клиниката по неврохигургия и състоянието им се подобрява. 

Пациентката е с комоцио и фрактура, а мъжът е с травми на меките тъкани на лицето. И двамата нямат нужда от допълнителни хирургични интервенции.

Строителният инженер Георги Георгиев заяви, че случилото се е вторият поред инцидента на обекта. В края на 2014 г., когато обектът е бил замразен, е загинала млада жена, пропаднала в необезопасена шахта. Тогава Георгиев е правил оглед на мястото и е установил, че не са спазени законови изисквания за обезопасяване на обекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови