Простреляната в метрото трябвало да пътува за Виена. Състоянието й е критично

Според полицията опитът за убийство е бил планиран

OFFNews 13 май 2021 в 11:04 5002 0

Състоянието на простреляната в столичното метро жена остава критично. Разследването на тежкия инцидент от вчера, при който 62-годишен мъж простреля жена на 56 г. в последния вагон на влакчето, продължава.

„Жената е в реанимацията в нестабилно състояние е. Прави се всичко възможно. Тук имаме много опитен екип от реаниматори, които ще направят всичко възможно да спасят живота й. Вчера, непосредствено след пристигането й, са събрани два екипа хирурзи. Непосредствено след приключването на многочасова операция на коремната област, неврохирурзи започнаха обработка на раната на главата. Там проектилът е минал през главата и е извън тялото на пациентката”, обясни говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков.

Досега е установено, че двамата нямат роднинска връзка. Всеки от тях е имал свое семейство с деца. Мъжът е бивш военен и е работил в охранителна фирма, след като се е пенсионирал. Притежавал е законен пистолет "Макаров". Няма данни жената да е подавала жалби срещу него, съобщи Нова тв. Полицията подозира, че опитът за убийство е добре планиран.

Жената е трябвало да пътува за Виена и е носела малък куфар.

"Мъжът не би трябвало да носи служебното си оръжие. Предполагам, че човекът е замислил това действие, за да го носи в себе си“, коментира Калин Гайдаров, криминален психолог и бивш директор на института по психология на МВР, пред бТВ.

Според него става дума за житейски проблем и посочи две възможности за инцидента - някакъв конфликт между двамата или са решили да приключат "сметките с живота". Гайдаров допълни, че стрелбата в метрото говори за сериозни проблеми в индивидуален план.

"Това е един обикновен битов случай. Той обаче предизвика много въпросителни. Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? Не е възможно. Тук, проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен", заяви криминалистът Ботьо Ботев пред Нова тв.

По думите му няма данни извършителят да има криминално минало. Той е минал и през психиатрични прегледи, след като е работил в охранителни фирми. Ботев смята, че става дума за инцидентно възникнала агресия, а не за предварително планиран акт.

На въпрос за нивото на сигурност на подобни публични места Ботев заяви следното: "Изключително трудно е навсякъде да има органи на реда, които да пазят на всички подобни места".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !