Пожар в минералната баня в Овча купел

OFFNews 06 септември 2017 в 17:04 5287 0

Снимка Николина Радивоева/Фейсбук

Пожар е избухнал в сградата на минералната баня в кв. Овча купел в София.

Огънят е тръгнал от дървени трупи. Локализиран е бързо, заради което няма поражения по сградата, съобщиха от Столична община пред OFFNews.

Пожарникарите, отзовали се на място, обаче твърдят друго. Сигналът е получен към 10.30 ч., пристигат четири противопожарни автомобила и една линейка.

Началникът на смяна Димитър Атанасов разказва пред БНТ: "Пламъци излизаха от първия етаж на сградата. Ние успяхме да спреме да не стигне до втория етаж. Тъкмо се качваше по стълбите на втория етаж когато ние дойдохме и успяхме да спасим доста голяма част. Тъй като вътре няма електричество, се съмняваме, че причината най-вероятно е небрежност при боравене с открит огън."

Близо час е отнело на пожарникарите да овладеят огнената стихия в старата сграда в Овча купел.

Сградата е паметник на културата, но е в окаяно състояние и е затворена. Тече процедура по прехвърлянето на собствеността на Столична община. В момента тя е към търговското дружество на Министерството на здравеопазването "Национална болница по физикална терапия и рехабилитация" ЕАД, което обаче няма ресурса да я поддържа. Докато процедурата не приключи, никой няма да се погрижи за започване на реконструкция. Има проект за такава, но ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Единственото предприето действие от МЗ е обезопасяване на сградата след гневно писмо от 2015 г. на арх. Влади Калинов от "Общински и строителен контрол".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews