Quantcast

Пострадалите от труса в Перник: ГЕРБ ни използва за PR

Елица Мартинова Последна промяна на 19 ноември 2012 в 17:49 1190 5

Перник след земетресението. Снимка: БГНЕС
Перник след земетресението. Снимка: БГНЕС

„Управляващите си направиха PR за наша сметка. След земетресението всички дойдоха и се снимаха в Перник, а една седмица след това бяха забравили обещанията си”, заяви на пресконференция в понеделник Валентин Митев – говорител на Инициативния комитет за преодоляване на щетите от земетресението в Перник.

Той посочи, че гражданите на Перник са огорчени, защото управляващите са ги подвели.

„Лично вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков дойде в Перник и обеща, че държавата ще помогне на всички пострадали, че ще се възстановят щетите на всички къщи. Пред депутатите в парламента също обяви, че има достатъчно средства. А къде са тези средства сега?”, попита риторично Митев.

Членовете на Инициативния комитет предупредиха, че близо шест месеца след труса и малко преди първия сняг в Перник все още има хора без дом.

„Зима е, колко време трябва да изчакат хората? Все още няма нито една подготвена за зимата къща. Трябваше да бъдат изградени 20-30 нови къщи, но са одобрени само 17 молби”, посочи Николета Максимова от Инициативния комитет.

„Семейства с малки деца живеят във фургони, където няма тоалетна или течаща вода”, допълни още тя.

Максимова заяви, че за 6 месеца междуведомствената комисия е заседавала 9 пъти и е разгледала едва 631 от всички 7000  заявления, а 121 от молбите са били отхвърлени.

„Експертите са препоръчали 222 къщи да бъдат съборени, а помощите, които са получили хората, са в размер на 2000 лв. От 222 семейства, които на практика са останали без дом, само 17 ще бъдат обезпечени с новите къщи”, посочи говорителят на Инициативния комитет Валентин Митев.

Представителите на пострадалите в Перник обявиха, че на практика за нуждаещите се граждани са били раздадени не повече от 2,5 млн. лева.

„В публичното пространство се тиражират какви ли не цифри, десетки милиони, а средствата, които реално са разпределени за нуждите на гражданите, са 2,5 млн. лева”, посочи Митев.

От Инициативния комитет уточниха, че заявления за еднократна помощ от 325 лв. са подали 12 500 души, но удовлетворените молби са били едва 6000, защото средствата са се изчерпали.

„Искаме червен картон за управляващите, защото седмица, след като направиха своите обещания, вече ги бяха забравили”, заяви  Румяна Борисова - член на Инициативния комитет и на партия „Движение България на гражданите”, която бе домакин на пресконференцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2012 в 23:56

А без "България на гражданите" не може ли? Всичко е вярно, хората са прецакани - факт, който трябва да се изнесе пред медиите. Инициативен комитет - добре, разбрали са, че ако не си помогнат сами, няма кой, с това жалко лъжливо правителство. Защо обаче им е Кунева, известна с "грижата си за потребителя" - ето това не разбрах само. Подкопава доверието в инициативата априори.

19.11 2012 в 19:05

Одобрява се само първият коментар на нов потребител. Това е направено с цел да се спират ботове. Ако следващия път влезете със същото име, ще публикувате без да има нужда от одобрение.

19.11 2012 в 19:03

Малии ... е те това е свода на словото - всеки коментар се одобрява - ЦЕНЗУРА !

19.11 2012 в 18:59

Само че това на снимката не е "Перник след земетресението" , а група цигани пред блока си . Нова медия сте , а правите copy/paste от "старите кучета" . В тоя смисъл искам дебело да подчертая , че на тая снимка определено не се вижда нищо от пораженията на земетресението нито пък част от града , т.е. освен че се акцентира към група цигани , които да идентифицират града пред читателите Ви не виждам какво друго показвате с тая снимка . Ще се радвам ако в бъдеще бъдете по-обективни и си проверявате информацията , било то снимкова или текстова .

19.11 2012 в 18:43

А добро ви утро.