Нова имейл измама: Чака ви арест за секс престъпления и педофилия

Диана Варникова 23 септември 2022 в 14:44 6737 0

Киберпрестъпност

Снимка Pixabay

Съобщението носи гръмкото име "Конвокация“ и се твърди, че е изпратено по искане на комисар Красимир Добрев, шеф на НД “Жандармерия“.

Нова онлайн измама стряска потребителите, че са разследвани за киберпрестъпления, педофилия и др. и дължат обяснения на полицията, в противен случай ще бъдат арестувани.

Мейлът бе получен и от журналист на OFFNews. Съобщението носи гръмкото име "Конвокация“ и се твърди, че е изпратено по искане на комисар Красимир Добрев, шеф на НД “Жандармерия“. Във въпросния мейл се казва, че „съгласно писмените инструкции на г-жа Катерине де Бол, генерален директор на Службата на Европол и ръководител на бригадата за защита на непълнолетните и в резултат на анализите на същото звено в компютърната мрежа, са идентифицирани следи от вашите идентификационни данни. Нещо повече - получилият мейла разбира от тази “конвокация“, че е обект на няколко действащи съдебни производства за детска порнография, порнографски сайт, киберпорнография, педофилия и "изложбителизъм" (очевидно компютърно генериран превод на думата "ексхибиционизъм").

По-нататък се дават указания на електронна поща на шефа на жандармерията ген. Красимир Добрев да се изпратят обосновки в срок до 72 часа. „След изтичането на този срок ще бъдем задължени да предадем доклада си на г-жа Мириам Квеменер, магистрат в наказателната служба на Апелативния съд във Версай, експерт на Съвета на Европа в областта на киберпрестъпността, за да се издаде заповед за арест срещу вас, да го предаде на жандармерията, която е най-близо до местоживеенето ви, за да ви арестува и да ви регистрира като сексуален престъпник“. Освен това „досието ви ще бъде предадено на няколко национални телевизионни новинарски канала за излъчване, където вашето семейство, приятели и целият свят ще видят какво правите пред компютъра си“.

Като адрес на тази предупредителна „Конвокация“ е даден адрес и служба в София, които не съществуват. Предупреждението е в .pdf формат и не е ясно дали съдържа вирус.

От МВР коментираха пред OFFNews, че нямат информация за измамата и затова не могат да вземат становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови