Нов шеф на СДВР, досегашният е понижен (обновена)

OFFNews 19 май 2021 в 13:27 6372 1

От днес Столичната дирекция на МВР (СДВР) има нов шеф, а досегашният - ст. комисар Георги Хаджиев, е понижен. Това стана ясно на брифинг на вътрешният министър Бойко Рашков

"Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи под колоните на Министерския съвет. Не можем да сме равнодушни към това. Взимам най-строги мерки, за да се промени стила на работа на тези служители. Законът е разписал какво могат полицейските служители. Докато съм министър, че ще бъда безкомпромисен. Има и други смени на ръководители на други дирекции в страната", посочи Рашков. 

По думите му "никъде в закона не пише, че могат да се пребиват деца".

По-късно стана ясно, че новият шеф на СДВР е Антон Златанов. Досега Златанов беше зам.-началник. В началото на септември миналата година Златанов е бил в отпуск и по тази причина не носи отговорност за охраната на протестите.

Досегашният директор на СДВР Георги Хаджиев е преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

Също от днес има понижени полицейски шефове, но не стана ясно кои са те.

Рашков определени неплатените отпуски до септември на ръководителите на ДАНС и ДАР като "укриване". "Ръководителят на ДАТО ще се върне на работа до няколко дни, но другите се укриват. Премиерът ги покани на среща, те обаче изпратиха свои заместници, повтори се поканата, след което ще се вземат законови мерки. Те явно изчакват и се надяват да не бъдат освободени от длъжност", посочи още той.

За кадровите промени в МВР вътрешният министър даде пример: "Когато идва като министър Цветан Цветанов, той е повикал всички регионални директори в София и им е разпоредил да си подадат оставката, с условие той да реши коя да приеме и коя - отхвърли. Освободил е всички".

"Аз какво съм направил - първо, до момента са освободени 2 души на пенсионна възраст. Взех със себе си документите, които един от тези двама - шефът на Инспектората", заяви Бойко Рашков и добави, че именно той е бил един от тези, които са излезли в болничен - "те всички се разболяват".

За смяната на главния секретар на МВР Ивайло Иванов ресорният министър обясни, че не е необходимо да напомня събитията от лятото, "протестите, действията на няколко полицейски служители, които увредиха здравето на децата". Рашков допълни, че е гледал записа от побоя над студенти под колоните на Министерски съвет - "момчето, което снимаше, крещеше: "Убиват го, убиват го".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови