Наши бракониери убиха застрашена птица

OFFNews 19 януари 2012 в 18:59 3605 1

Голяма дропла - една от най-редките птици на света - е била намерена мъртва тази сутрин край Дуранкулашкото езеро от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), научи OFFNews.

"Екипът за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова към проекта на дружеството „Сигурни зимовища за червеногушите гъски” откри тази сутрин отстреляна птица от вида голяма дропла (Otis tarda)", съобщиха от организацията. Птицата е дошла в България, привлечена от благоприятните условия за зимуване и се е установила в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко, където е наблюдавана неколкократно в продължение на един месец - от 23 декември 2011 г. до днес. Голямата дропла е изключително рядък вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. Тя е престанала да гнезди у нас и е изчезнала преди повече от 50 години. Птицата вероятно е дошла от Украйна, допълват от организацията. Парадоксалното е, че голямата дропла и брадатият лешояд са едни от символите на българската фауна, въпреки че и двата вида вече не се срещат в България. Една от основните причини за това безспорно е бракониерството. Прави впечатление, че птицата е отстреляна в защитена зона, част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000”, където особено стриктно трябва да се спазват правилата за лов.

Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други световно застрашени видове, като червеногушата гъска и неслучайно преди една година БДЗП внесе предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Това предложение обаче бе отхвърлено от Министерство на околната среда и водите.   За отстрелване на световно застрашен вид Наказателния кодекс предвиждат до 5 години затвор, но засега виновниците не са известни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови