Над 19 селища в Старозагорско са наводнени

OFFNews 06 септември 2014 в 13:10 7417 0

Снимка Архив

В Старозагорска област са наводнени над 19 села, а в община Опан са паднали над 214 литра дъжд на квадратен метър.

Това заяви директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) Николай Николов пред "Фокус".

"В област Стара Загора, община Опан за последните 24 часа са паднали количества валежи повече от 214 литра на квадратен метър.Тези количества валежи са Това е непознато и невиждано досега при нас – изключително голямо водно количество, което създаде съответните тежки ситуации с наводнените села – повече от 19 села в област Стара Загора са наводнени, за радост няма жертви", коментира Николов.

Той обясни, че добрата организация на местните власти е довела до това, че всички са били предварително предупредени, опасните критични места на реките са били наблюдавани и хората са били изведени рано.

"Разбира се, нормално е да се притесняват, предвид и скорошния им спомен – Бисер. До момента е потвърдено разрушаването на една единствена стена и то, на микроязовир – тази на село Странско”, каза още Николай Николов.

Той допълни, че засега е тежка обстановката в Харманли, където нивото на реката продължава да се вдига. По думите на инспектор Николов там към момента всичко е под контрол, защото преди година и половина със съдействието на държавата са били възстановени множество диги, което пречи в момента да има внезапни наводнения.

"Очакваме да се усложни ситуацията в северозападния район на България – Видин, Монтана, Враца, където всички служби са на крак, с повишено внимание и предупреждаваме населението постоянно”, каза още главен инспектор Николай Николов.

Под вода са и много от пътищата в южната част на областта. На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили.

Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара "Стара Загора" пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п.

След интензивните валежи от изминалото денонощие ситуацията и в други региони на страната са наводнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови