МВР спаси пет българки, принуждавани да проституират и продават дрога в Лондон

OFFNews 26 април 2023 в 18:12 2789 1

ГДБОП

Снимка МВР

ГДБОП

Помощ и закрила са предоставени на пет българки, принуждавани да проституират и продават наркотици във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 

Жертвите са установени, след като е разбита мрежа за трафик на хора. В акцията са участвали ГДБОП, Евроджъст и Европол.

Операцията е проведена на 26 април. Задържани са 9 заподозрени и са извършени 8 претърсвания – по четири в България и Великобритания. Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и луксозни автомобили - на стойност над 1,1 милиона евро. 

Разследването е започвало във Великобритания през ноември 2021 г. Заподозрените набелязвали и набирали уязвими българки и ги транспортирали до Великобритания, като жертвите били принуждавани да проституират и разпространяват наркотици в Лондон и околностите.

Според първоначалните данни приходите от престъпната дейност са били изпирани чрез бизнес и движимо и недвижимо имущество във Великобритания и България.

Европол е подпомагал случая от 2021 г. чрез обмен на информация и анализ на придобитите данни, а служител на агенцията е командирован в България по време на операцията за подпомагане на разследването.

В Евроджъст случаят е отворен през януари 2022 г. по искане на властите във Великобритания. През юни агенцията е подпомогнала създаването на съвместен екип за разследване между двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1006

1

Tzveti

26.04 2023 в 20:07

Във втора ваша статия срещам погрешно името на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие - на български е Евроюст (вж. Регламент (ЕС) 2016/794 на Европейския парламент и на Съвета).
 
X

Подкастът на OFFNews