МВР дава на прокуратурата материалите от проверката за цената на електроенергията

OFFNews 23 март 2022 в 09:54 2094 0

Главна дирекция "Национална полиция" предава на прокуратурата материалите от проверката за цената е електроенергията, съобщиха от МВР.

Проверката започна през септември 2021 г. и бе инициирана след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента „Ден напред“. Неин обект бе периодът между месеците юни и август 2021 г., когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh.

От страна на ГДНП бе изискана информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), „ТЕЦ Марица изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Бе създадена и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която извърши проверка и направи анализ на предоставените документи, обясняват от вътрешното ведомство.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара „Ден напред".

Установено е също така, че за периода от 15.07.2021 г. до 3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на „ТЕЦ Марица изток 2", а след 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени (т.н. задържане на капацитет, съгласно Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба, допълват от МВР.

Работата по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата