Лавина от заплахи за бомби днес - у нас и в други страни в Европа (обновена)

OFFNews 21 август 2019 в 14:15 9216 0

Снимка Александра Маркарян

Лавина от заплахи за бомби в София и страната днес - предупреждения за поставен взрив имаше в БНТ, на столичното летище, на още няколко летища, в редакции и др. Към момента проверките на спецотрядите показват, че сигналите са фалшиви.

Според съобщение на МВР целта на съобщенията е да затруднят работния процес, като всички заплахи са се оказали неоснователни. Освен в България, вълна от предупреждения за бомби е имало и други страни от ЕС, допълват от полицията.

В 9.20 ч. е получен злоумишлен сигнал на Терминал 1 на Летище София. Проверката не откри взривно устройство. Заплахи са получили и летищата в Пловдив, Варна и Бургас.

Сигнал за бомба на летище Пловдив е бил получен в 11 часа в дежурната част на областната дирекция на МВР. "Незабавно бяха предприети необходимите действия за обезопасяване на района. Преди минути щателната проверка приключи. Установи се, че става въпрос за злоумишлено обаждане", съобщиха от полицията. 

За фалшив сигнал в сградата им съобщиха и от редакцията на "24 часа". Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите "Приятен полет". Съобщението е изпратено и до други институции и медии. 

Подателят е [email protected]. Същият имейл доставчик - www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г., а съобщението се оказа фалшива новина. 

За изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация, съобщава пресцентърът на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови