Как фалшификаторите работят рамо до рамо с трафикантите на хора у нас (видео)

OFFNews 21 март 2018 в 19:27 8551 1

При операции на ГДБОП са разбити две организирани престъпни групи, занимавали се с изготвяне на фалшиви документи и с трафик на хора през България.

Операциите са проведени на 16 и 17 март от служители на ГДБОП и колегите им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол.

Действията са координирани от Европол и SELEC, а целта е неутрализиране на организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиви документи за самоличност и друга такава, занимавала се с трафик на мигранти от Албания - през България за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправени документи. 

При неутрализирането на първата група са задържани 10 български граждани, част от тях - криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления. Петима от участниците са задържани на територията на София.

На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в имота, са открити 5114 фалшиви банкноти с номинал 100 евро.

На друг адрес са намерени множество документи за самоличност – български паспорти и лични карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, множество снимки паспортен формат. Иззетите документи са предадени за експертиза с цел установяване на истинността им, уточни заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Още петима души са задържани на територията на Пловдив. На един от адресите е открита работилница за изработка на фалшиви документи. Оттам са иззети копия на лични документи, флаш памети, ламинатор, компютърна конфигурация и принтер.

В рамките на операцията са извършени претърсвания и на адрес в Русе, чийто обитател е задържан. Оттам са иззети българска лична карта и свидетелство за управление на моторно превозно средство – документи на трето лице и обявени за откраднати, две фалшиви банкноти с номинал 200 евро и 22 фалшиви банкноти с номинал 20 евро.

При претърсване на жилище в Твърдица, чийто собственик е задържан, са открити и иззети преносим компютър и флаш памети.

При осъществената международна полицейска операция е неутрализирана и организирана престъпна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправени документи.

Информацията е подадена към службите ни от Албания, съобщи старши комисар Темелакиев.

За да стигнат до Великобритания, мигрантите са заплащали за „услугата“ 7000 паунда, а за САЩ и Канада - от 25000 до 30000 щатски долара. Престъпната дейност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ.

По първоначални данни през годините от тази „услуга“ са се възползвали хиляди желаещи да стигнат до Великобритания, САЩ и Канада. Реализираната печалба от престъпната дейност варирала около 15 милиона щатски долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!