Грабежът в София е станал пред касов център на БНБ и търговски банки (видео)

Юлиан Христов 28 септември 2017 в 16:03 10747 0

Грабежът в София е бил от касов център на БНБ и няколко търговски банки (видео)

Снимка В. "24 часа"

Снощният обир от инкасо автомобил в София е станал на адрес, на който е регистриран съвместен касов център на БНБ с още няколко търговски банки, научи OFFNews.

От БНБ обясниха, че инцидентът е станал пред центъра, преди автомобилът да влезе на територията му. Това означава, че докато парите не постъпят в него, БНБ не носи отговорност за тях.

От СДВР потвърдиха за OFFNews, че инцидентът е станал на ул."Иван Хаджийски" № 16.

На адреса е регистрирано Дружество за касови услуги АД. Председател на съвета на директорите на дружеството е подуправителят на БНБ Калин Христов, а членове са: Ивайло Матеев - изпълнителен директор на Обединена българска банка, Недялко Михайлов - изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД, Цветанка Минчева - директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк, Емил Христов - началник управление "Банкови операции" на Банка ДСК, Ирина Марцева - главен секретар на АББ. Изпълнителен директор на дружеството е Любен Иванов. 

Дружеството е основано на 10 юли 2007 година, като всички участници в него са с равен капитал и със статут на “акционери със значително влияние “. Дружеството се занимава с приемане, обработка, съхранение, предаване и транспортиране на ценни пратки с банкноти и монети. Видно от Търговския регистър, дружеството извършва и дейности по пълнене на АТМ-устройства - или с други думи, от такъв център се зареждат банкоматите на съответните банки. 

Дружеството има и териториални поделения в страната.

Към момента не е ясно коя е фирмата, предоставяла инкасо услуга за центъра, като е вероятно да става въпрос и за повече от една охранителна фирма. 

От записи на охранителни камери, запечатали грабежа, става ясно, че нападателите са четирима, като един остава в черен джип, който блокира инкасо автомобила. Нападението трае малко повече от минута. От кадрите става ясно също, че служителите на инкасо фирмата са изпълнили изискванията и не напускат автомобила. Любопитното в случая е, че охраната на касовия център не предприема нищо, за да осуети нападението. Служител на охраната се появява, едва след като нападателите изчезват.

Любопитното в случая е, че точно преди година на същата дата е извършен голям обир от инкасо автомобил в Плевен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови