Двама задържани в Бургас за обири на украински домове

OFFNews 24 април 2023 в 13:42 1699 0

полиция

Снимка МВР

112

Двама криминално проявени мъже - на 49 и 50 години, от Перник и Несебър, са задържани за обири на жилища, обитавани от украинци, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. 

Мъжете са задържани след кражба от дом в бургаски комплекс.

Двамата проникнали в жилището, обитавано от 31-годишна украинка с предоставена временна закрила, като откраднали сумата от 30 000 щатски долара и 10 000 украински гривни.

Парите били скрити в скрин в спалнята на жилището. Кражбата е извършена на 21 април между 12 ч. и 14 ч. Двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип, но бързо били задържани. 

При претърсвания на обитаваните от тях жилища – в стените и в луфтове на касите на вратите, са намерени и иззети множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Мъжете са извършвали домови кражби от жилища в Бургас, но и в областта, обитавани предимно от украински граждани. 

Единият от задържаните набирал информация за набелязаните жилища, извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите. Впоследствие заедно с перничанина обирали домовете, като основно търсели златни ценности и парични суми.

С прокурорско постановление срока на задържането на двамата криминално проявени мъже е удължен на 72 часа. Предстои внасяне на искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!