Двама украинци бяха задържани заради кражба на 120 000 лева (обновена)

Единият от задържаните е с бежански статут

OFFNews 21 ноември 2022 в 12:44 8876 6

Полицейска патрулка

Снимка Архив

Полицейска патрулка

Двама украински граждани бяха задържани заради кражба на голяма сума пари от частен имот в Бургаско, съобщиха местните власти, предаде Nova.

"Един от извършителите на деянието е украински гражданин със статут на постоянно пребиваващ в страната, с хуманитарен статут се подвизава. Другият също е украински гражданин. Не е от постоянно пребиваващите, но има спорадично влизане и излизане на територията на страната", съобщи районният прокурор на Бургас Мария Маркова на извънреден брифинг.

За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 5 години лишаване то свобода, подчерта тя. Единият украинец живее в България със семейството си от юли тази година – на свободен наем в Бургас, разкри директорът на областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Той разказа, че чужденците се движели с два автомобила с украински регистрации и че и двамата са били осъждани на територията на Украйна за множество престъпления: "Част от тях са кражби, увреждане на имущество в големи размери, съпротива на орган на власт и т.н.", обясни старшият комисар.

"Кражбата и други кражби, за които продължаваме да работим, се извършват през деня в жилища, в които няма в момента собственици или обитатели", разясни Калоянов.

При претърсване на три адреса, служители на реда открили голям арсенал от уреди, вероятно използвани от мъжете – шперцове, пили, отвертки, заготовки, къртачи – общо 135 броя. Смята се, че двамата украинци използвали и ръкавици при обирите.

Открити са и различни видове валута – 118 хиляди долара, около 40 хиляди евро, 20 хиляди лева и друга валута. В момента разследващите установяват произхода на парите. Част от задигнатите скъпоценности мъжете укривали в жилище на жена - също украинка.

Украинците са задържани за срок до 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

21.11 2022 в 16:42

КЪДЕ БЕ ? КАЖЕТЕ КВАРТАЛА , ЧЕ ДА ХОДЯ ДА СИ
" НАПАЗАРУВАМ " И АЗ !

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

21.11 2022 в 16:09

А стига, бе не може да бъде вярно :)). Те цяла Окрайна откраднаха от Русия, това си е манталитет.

345

3

Джендо Джедев

21.11 2022 в 14:25

Путя пък на такива криминалитети им дава оръжие и ги пуска на фронта...

3767

2

Име на профила

21.11 2022 в 13:05

Бас ловя, че от март чакаш да стане нещо подобно, за да може да четеш морал и да махах назидателно дебело пръстче.

Ако украинската престъпност наистина е една кражба на тримесечие, на месец, на седмица дори - това пак би я класирало далеч под българската, циганската, турската и пр. Всяко племе има мърша, както се вижда от твоите коментари в този сайт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!