Човек на Христо Ковачки арестуван в Сърбия

Юлиан Христов 05 март 2012 в 11:14 1977 0

Христо Ковачки. Снимка: БГНЕС
Христо Ковачки. Снимка: БГНЕС

33-годишният българин Антон Валуев е арестуван в петък в Сърбия по обвинение за икономически престъпления, сред които и укриване на ДДС.

Според вестник „Блиц“ той е директор на фабриката „Нова Сърбиянка”, собственост на българската компания „Медиа Свят” на бизнесмена Христо Ковачки.

„Сърбиянка” е завод за хранителни продукти и един от най-авторитетните в бивша Югославия. Българската компания го купува през 2007 г. за около 4 млн. евро. Цената е с няколко пъти по-висока от първоначалната.

Според сръбски медии „Нова Сърбиянка” е фалирала през 2010 г., като е оставила много дългове. В завода в момента има 70 служители, които не са взимали заплата с месеци. Заводът купен от Ковачки, заедно с още няколко други завода в страната. В течение на времето всички договори за приватизация с Ковачки са разтрогнати, освен със завода „Нова Сърбиянка”.

Заводът е работел на загуба от 2008 година. Тогава ръководството се отказва от изкупуването на сливи, къпини и малини и се насочва към производството на картофи за бланширане, като по този начин фирмата губи сигурния си пазар, а служителите започват да получават заплати все по-рядко, съобщава bTV. Предприятието започва да се срива и след новината за ареста на Христо Ковачки в България, който беше обвинен във финансови престъпления.

По това обвинение Ковачки беше осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок. Според прокуратурата от укриване на данъци в периода 2005-2008 година той е укрил 16 млн. лв. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври 2009 г. Тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови