Асансьорът във велинградския хотел е бил с изключена защита

OFFNews 15 ноември 2014 в 15:22 4561 1

Инж. Стефан Цанков

„Защитите на асансьора са били изключени, когато бизнесменът Иван Димитров е паднал в шахтата. Защитата е блокирана от обслужващата фирма, за да не ги викат при всяка авария.” Това заяви пред Нова тв директорът на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Вчера 66-годишният софиянец Иван Димитров падна в асансьорната шахта на един от СПА хотелите във Велинград. След инцидента мъжът е с множество фрактури на таза и крайниците. 

„Преди 10 дни собственикът на хотела е сигнализирал, че асансьорът се движи с отворени врати. В деня на инцидента техникът от поддържащата фирма, вместо да помогне на човека, хуква към машинното. Асансьорът не е трябвало да може да се движи с отворени врати”, обясни Стефан Цанков.

Той обяви и че ще се отнеме лиценза на всяка фирма, оставила неизправен асансьор.

„Надзорът трябва да си свърши работата и ако има един неизправен асансьор, ще отнемаме лиценза на фирмите и лично аз няма да подпиша на хора, които жертват човешкия живот, възползвайки се от пропуск в законодателството”, категоричен беше Цанков.

„Положението е много тревожно. Правителството и министерството го разбират и ни подкрепят. Където и да проверим установяваме тежки проблеми. За съжаление с нашия ресурс не можем да обхванем всички, затова задължаваме надзорните фирми да проверят всички асансьори и при един неизряден – ще им отнемем лиценза”, допълни директорът на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови