Арестуваха българи в европейска наркомрежа

OFFNews 12 януари 2012 в 18:21 2459 0

Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС
Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС

Разбита е европейска мрежа за трафик на синтетична дрога, съобщи Организацията за полицейско сътрудничество Европол и допълни, че са арестувани деветима заподозрени в Германия, България, Швеция и Холандия, предаде АФП.

След задълбочено разследване от Европол са разбили международна престъпна мрежа, отговорна за производството на голямо количество и за трафика на синтетични наркотици. При операцията са били арестувани най-важните членове на мрежата, открити са три лаборатории за производство и са иззети над 100 кг амфетамини, допълни полицейската организация, чиято централа се намира в Хага.

Операция "Огън" е започната от Европол през март 2011 г. в сътрудничество с други европейски страни, след като в Швеция било забелязано увеличение на количеството амфетамини, внасяни нелегално в страната. "В тази оперативна фаза на разследването бяха иззети 30 кг амфетамини и трима души бяха арестувани в Швеция, както и двама в Германия и един в Холандия".

В България са арестувани трима заподозрени, при разбиването на три лаборатории за производство на наркотици. Иззети са 75 литра амфетамин-база, достатъчни за производството на над 120 кг от тези синтетични наркотици, и повече от 1400 литра различни химически продукти, също използвани за производството на наркотиците.

Директорът на Европол Роб Уайнрайт определи операцията като "важен удар срещу тази опасна престъпна мрежа", а еврокомисарката по вътрешния ред Сесилия Малстрьом заяви на страницата си в Туитър, че днес е "добър ден за полицейското сътрудничество в Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!