900 000 души могат да се укрият в столичното метро

OFFNews 11 март 2022 в 11:50 2498 0

Николай Николов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Главен комисар Николай Николов

До 900 000 души могат да се укрият в столичния „Метрополитен” при нужда, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов при проверката на Обект 305 на столичната ул. "Слатинска". Той показа пред журналистите как трябва да изглежда едно годно за употреба убежище.

На територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. Някои от общинските са в много добро състояние, но за последните 10 г. едва 2 млн. лв. са отпуснатите за поддръжката им. Веднъж на две седмици ще се актуализира регистърът на бомбоубежищата у нас, посочи Николов.

"В наше време всеки един сутерен или подземен етаж на блок може да бъде използван за временно укритие. Обръщам се към етажната собственост – да се осигурят подстъпите до тези помещения, да се разчистят от складирани материали, на много места са усвоени и се ползват като лични", призова комисар Николов.

Комисар Николов успокои, че пряка военна опасност за България няма.

От думите му се разбра, че показаният Обект 305 е строен през 40-те години на миналия век по норми, които вече не са актуални.

"Трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по т.нар. „съветски норми”, които вече не съществуват. Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета", каза още началникът на пожарната.

И допълни, че има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови