50 000 IP адреса от Русия и Беларус са блокирани заради опити за кибератаки у нас

OFFNews 11 юли 2022 в 19:12 2081 2

Райчева

Снимка Пресцентър на МВР

Таня Райчева

Около 50 000 IP адреса и около 500 домейна от Русия и Беларус, от които са извършени опити за хакерски атаки в България, са блокирани от началото на конфликта в Украйна. Това обяви зам. вътрешният министър Таня Райчева при участие в неформално заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Прага, съобщиха от МВР.

Според нея на национално ниво се работи активно за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини. Райчева потвърди и готовността на страната ни за обмен на информация, добри практики и сътрудничество по конкретни въпроси и като пример посочи осъществения директен контакт между ръководителите на специализираните звена за борба с киберпрестъпността на България и Украйна.

В заседанието участваха министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС и на асоциираните страни (Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия), еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон, изпълнителните директори на Фронтекс, Европол, eu-LISA и ЕСПОУ и представители на Генералния секретариат на Съвета (ГСС).

Основната тема, обсъждана в рамките на заседанието, бе „Заплахи за вътрешната сигурност, произтичащи от руската агресия в Украйна“. В него взеха участие и министрите на вътрешните работа на Украйна и Молдова.

Райчева подчерта, че България е сред държавите членки, приели най-голям брой бежанци от Украйна. И изрази подкрепа за предложението Европол да изготви единна оценка на заплахата, мерките за подобряване на идентификацията на огнестрелни оръжия и извършването на систематични проверки в Шенгенската информационна система, както и новата оперативна дейност в рамките на EMPACT с приоритет за синтетичните наркотици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

600

3

plamen plamen

15.07 2022 в 23:18

Според мен американската кочина би трябвало да се блокира - ама киро тъпото така е налапал хуя на баидън че не вижда кво се случва щотг мъдурите са му опрели в брадичката а космите са му в очите - зимата като почнат да ни мръзнат задниците Киро ще си замине при вербувалия го офицер от ЦРУ на топло а ние ще мръзниме и някои друг помияр ше ни обяснява че така е много яко и демократично.

2051

1

Propaganda

11.07 2022 в 20:07

Би трябвало всичко от руската кочина да се блокира.Защо тези орки имат нет достъп до нас в Европа?

волгин, карбовски, копейкин да ги взимат онея 4000 хил по пощенски гълъби.
 
X

Да помогнем на украинските деца!