34 са пожарите в страната, над 300 огнеборци ги потушават (обновена)

OFFNews 10 август 2022 в 12:45 1569 0

Николай Николов

Снимка БТА/Бисер Тодоров

Директорът на Пожарна и аварийна безопасност към МВР гл. комисар Николай Николов

39 са пожарите на територията на страната. С тях се борят 100 пожарни коли, 309 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и близо 100 служители на държавните и горски стопанства.

Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов до огнището край любимецкото село Йерусалимово. "Всички те полагат усилия да се овладее ситуацията", каза Николов и добави, че ситуацията е под контрол на повече от местата. 

"Проблемни пожари в момента са тези в Хасково, Стара Загора и община Средец. Пожарът в пазарджишкото село Елшица върви към овладяване, все още има участък, който не е на 100% загасен", обясни комисар Николов. Около 3000 дка държавни горски територии бяха обхванати от пожара.

Той поясни, че няма загинали, нито пострадали, а случая от вилна зона "Росенец" няма пряка връзка с пожарите. "Мъжът не е пряко загинал в пожара. Става дума за масиран инфаркт", обясни комисарят. Във вторник беше съобщено, че възрастен мъж е загинал от задимяване в района.

Предпоставка за запалванията са високите температури, а в повече от 90 процента от случаите причината е човешката дейност, обобщи Николов.

Директорът на ГДПБЗН призова стопаните, особено в Югоизточна България, да прекратят полската работа в следващите два-три дни и предупреди, че в сухото и ветровито време за възникването на бедствие е достатъчна и една малка искра.

Стана ясно и че засега няма да се стигне до затваряне на АМ "Марица", защото огънят все още е далеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови