17 пожара от запалени стърнища, глоби до 12 000 лв. не спират огъня в нивите

OFFNews 22 септември 2019 в 09:50 2727 2

Седемнайсет сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са подадени към дежурните екипи на МЗХГ и ДФ „Земеделие“ през изминалото денонощие. Те са станали в областите Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка.

Сигналите са постъпили от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Дежурните екипи на МЗХГ и ДФЗ са посетили на място опожарените площи. Въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват сухата растителност от площите чрез подпалването й.

Най-големи са щетите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо около 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Още шест пожара, на обща площ от 250 дка, са възникнали в област Монтана. Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.

В област Плевен са горели пет пожара. Два от тях са били в землищата на град Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

Глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв., припомня ДФЗ. В процес на установяване е дали площите със запалени стърнища са заявени за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания и кои са кандидатите. Те ще бъдат санкционирани, а глобите ще бъдат определени в зависимост от тежестта на нарушението.

Наказанията могат да достигнат до лишаване от субсидии по една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

22.09 2019 в 20:23

Не им разбирам акълът на тия. Като ще палят, що не се съберат заедно, не го обрадят, и не го запалят едновременно навътре. Ми изпускат огъня.
Нищо не разбирам от земеделие, и нямам никакъв опит. Освен мотиката като дете, когато баба ни юркаше да копаем около розите на двора. За лопатите обаче знам много, от пехотата. Сам човек е за никъде, а няколко души нямат ядове и с голяма нива, що правят глупости(((