12 обвинени, шестима задържани, двама издирвани: МВР разби група за трафик на хора

Трафикантът купувал скъпи подаръци на жертвите си, после ги пращал да проституират

OFFNews 13 юли 2023 в 12:56 1680 0

Откритите златни накити

Снимка МВР

Откритите златни накити

ГДБОП и служители на различни отдели в Министерството на вътрешните работи разбиха организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Операцията е проведена във вторник в Плевен и Етрополе. Обискирани са шестима души, претърсени са четири жилища и шест автомобила. Иззети са голям брой набор от документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, голямо количество златни накити, преносим компютър и флаш памет.

Установен е механизмът, по който е действала организираната престъпна група - доминиращият в момента метод „Ловърбой". В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формира доверие и подчинение. След това я пращал да проституира. 

Освен това участниците в престъпната схема използвали физическо насилие, заплахи и психически тормоз, както по върху жертвите, така и върху техните близки и свидетели на трафика. Това се случвало след опити да се откъснат от трафиканта или при неподчинение и слаби приходи.

Набирането на жертвите ставало чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи. Те основно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента жените са проституирали в Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите сексуалните услуги.

Задържани са 6 лица във вторник. В хода на работа по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест.

Пет лица са с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Продължава активната работа по установяване на мрежата от жертви на организираната престъпна група и при необходимост да им бъде предоставена специализирана помощ, съобщават от Министерството на вътрешните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика