Животът за Бьорндален започва на 44

OFFNews 04 април 2018 в 11:54 19501 0

Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст. "Никога до този момент не бях хващал оръжие в ръка. Дори малко се уплаших и затворих очи", спомня си норвежецът, който от този момент винаги е гледал ясно в мишената. Звучи банално, но Оле извървява огромен път от скромен юноша до суперзвездата на най-популярния зимен спорт - биатлона.

Не е малка и неговата заслуга ски бягането с пушка на рамо да се превърне във феномена, който е в момента. Когато Бьорндален печели първия си старт от Световната купа в Антхолц през 1996 година, за него пише само в местния вестник в родния му град Симостранда. За златото му в Нагано 1998 вече му обръщат внимание и националните медии. Четирите титли от Солт Лейк Сити 2002 вече са сензация, а оттеглянето му от спорта на 44-годишна възраст стана световна новина номер 1 на 3 април.

През годините Бьорндален се превръща в синоним на биатлона. "За мен беше важно да бягам бързо, но също така исках биатлонът да стане по-интересен за норвежците, а и като цяло за феновете", споделя скромно Бьорндален, който е осъзнавал мисията си.

Уникалното е, че неговите постоянни победи в Световната купа и олимпийските игри не отблъскват феновете, а напротив - привличат нови. Съперничеството му с другите големи имена като Рико Грос, Рафаел Поаре и други приковава милиони пред екраните.
"Преданост към работата. Бьорндален се посвети напълно на биатлона и това не остана незабелязано. Той доведе цял легион фенове на спорта, а оценката за ролята му тепърва ще бъде давана", коментира норвежкото издание "Афтенпостен".

"Той беше първият, който превърна хобито си биатлон в професия. Гледала съм го как работи и мисля, че промени изцяло биатлона. Когато аз започвах, биатлонистите прекарваха по 45-52 секунди на рубежа. В края на кариерата ми времето падна до 22 секунди. Няма да е пресилено, ако кажа, че именно Бьорндален доведе до това развитие", споделя осемкратната световна шампионка Лив-Грете Шелбрейд, по-известна с фамилията на бившия си съпруг Поаре.

Бьорндален става първият, който пътува с цял щаб по време на състезания - от семейството до технически лица. За разлика от другите спортисти, той е участвал в целия етап на създаването на екипировката, като е вниквал във всеки детайл от производството на винтовки, ски, обувки.

Вниманието към детайлите го превръща в истински колекционер на медали и победи. От страх да не се разболее в най-неподходящ момент, Бьорндален в един момент дори отказа ръкостискания.

"Той е на 43, има 100 победи за Световната купа, а тества нови ски като юноша. Аз съм от поколението, което се запали по биатлона покрай Бьорндален. Той значи много за мен", откровен е настоящият доминатор в атрактивния зимен спорт Мартен Фуркад.

Бьорндален никога не предаде биатлона, но има нещо тъжно в последния му сезон, когато треньорите на Норвегия го извадиха от състава за олимпиадата в Пьонгчанг. Очакванията бяха, че той ще замине, въпреки липсата на резултати, но с това решение те сякаш ускориха отказването му. Другият мотив вероятно е семейството, като на първо място това са съпругата Дария Домрачова и дъщеричката Ксения.

През тази година легендата за първи път от 25 години отпразнува спокойно Великден без да мисли за предстоящите стартове. Вероятно си е казал, че е крайно време да помисли най-сетне и за себе си и да започне живота си на 44.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови