Здравният министър: Ако се спазват ограниченията, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост от COVID-19

OFFNews 17 октомври 2020 в 19:56 4228 1

„Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат!" - призова министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Търговище.

Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост, каза Ангелов.

Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано днес министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб.

„От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения",  твърди проф. Ангелов.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, както и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица.

При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията на детското психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.

„Областта разполага с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал", категоричен е Ангелов.

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители и 27 учители. Положителни за COVID-19 са 12 ученици - те са без симптоми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

17.10 2020 в 22:30

Много е лесно да се прехвърля отговорността само върху хората.
Как в Турция (не говорим за Западна Европа) могат да осигурят безплатни маски, а тук ни докараха да купуваме маски на десеторна цена?
Какъв контрол се упражнява?
Някой осигурява ли здравни услуги на хората с COVID преди да са стигнали до хоспитализация? Има ли къде да си пуснат едни кръвни изследвания или да си направят рентген?
Карантината е сведена до една формална процедура - най-важното е да подпишеш един документ и след това се оправяй както можеш.
Държавата е длъжна да създаде ред, а не само да се оплаква как не се спазват правилата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!