Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат РЗИ

Здравните инспекции предложиха да бъдат спрени плановият прием и операциите в цялата страна

OFFNews 01 ноември 2021 в 16:48 1609 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Наблюдава се засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.

Това отчетоха районните здравни инспекции (РЗИ) от страната по време на видеоконферентна връзка между екипа на здравното министерство и директорите на РЗИ.

Проверките за спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти/места се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

От здравните инспекции отчетоха и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв.

Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.

Според повечето директори на РЗИ основен проблем е изчерпването на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

„Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво“, коментира здравният министър.

Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

Не е констатиран недостиг на ваксини срещу COVID-19, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и  недостиг на Ремдесивир.

На срещата бяха обсъдени актуалната епидемична обстановка по общини и области, ходът на ваксинационния процес в страната, заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение, контролът по спазването на противоепидемичните мерки, наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови