За спешна реформа настоява синдикатът на медсестрите, искат срещи с всички без ГЕРБ и ДПС

Според тях лошото състояние на здравната система е причина за завишената смъртност

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2022 в 09:36 776 0

Снимка Pixabay

Синдикатът на българските медицински сестри готви нови протести и настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като според синдиката състоянието, в което се намира системата в момента, е в основата на високата смъртност в страната.

Изпратени са писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС с настояване за работни срещи, предаде БНР. Най-наболелите проблеми според синдиката са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения.

„Отлагане на решението и какво ще се прави задълбочава тази криза“, заяви медицинската сестра и съучредител на синдиката Димитрия Димитрова.

По думите ѝ в болниците има остър недостиг на персонал. По стандарт сестрите трябва да са около два пъти повече от лекарите, уточни тя. По думите ѝ в леките отделения една сестра може да се грижи за до шест болни, а в момента една сестра полага грижи за 25-26 болни.

В реанимациите една сестра следва да се грижи за не повече от двама пациенти, но „ако има две сестри, това е богатство“, изтъква Димитрова.

„Всичкото това води до т.нар. висока смъртност в България", обобщи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови