В Онкоболницата възстановиха сънна артерия с кръвоносен съд от бедрото на пациента

OFFNews 24 февруари 2020 в 12:45 5944 0

Пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията, която обхваща сънната артерия, е успешно опериран, а засегнатата част от сънната артерия заместена с кръвоносен съд, взет от бедрото му.

Уникалната интервенцията е извършена в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология от мултидисциплинарен екип воден от доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ.

Операцията е продължила над шест часа. Заради местоположението на тумора използването на изкуствена артерия не е било възможно.

По думите на специалистите изкуствените съдове са по-рискови за инфекция, която може да се предаде по дихателните пътища и хранопровода, особено ако мястото трябва да бъде облъчвано. Те са и по-лесно податливи на тромбоза (запушване). Това налага използването на част от бедрената артерия на пациента, която е заменена с изкуствена съдова протеза.

Големият дефект, получен след премахване на тумора, е възстановен с присаждане на тъкани от гръдната стена на пациента.

Подобни интервенции изискват сериозен мултидисциплинарен екип от специалисти – УНГ, съдови хирурзи, хирурзи, анестезиолози и реаниматори.

В лечението на пациента са участвали доц. Кирил Попов, д-р Асен Тодоров, д-р Стефанов (болница „Аджибадем Сити Клиник”), д-р Елка Ангелова, д-р Роберт Меламед, д-р Стефан Гергов, доц. Йорданка Ямакова и др.

След премахване на новообразуванието и възстановителния период, пациентът ще бъде подложен на лъчелечение. 

Подобни случаи струват скъпо на лечебните заведения, защото заплащането чрез клинични пътеки не отчита тежестта и комплексността им. Разходите надхвърлят многократно финансирането от осигурителния фонд, но са единствен шанс за излекуване при подобни състояния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови