Устройството, с размер на монета, което съживява сърцето

Интервю с кардиолога д-р Светослав Куртев

Янка Петкова 19 юни 2019 в 11:34 8229 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Всички сме гледали поне един филм, в който героят внезапно се „хваща за сърцето“ и припада. Близките звънят на 112, идват парамедиците, вадят дефибрилатора, броят до 3, пускат ток към сърцето и възстановяват ритъма му. Пациентът е върнат от Оня свят.

Сега да съотнесем ситуацията към българската действителност. Пак имаме пациент. Състоянието му е аналогично. Близките звънят на 112. Няма свободна линейка, но Спешна помощ прави всичко възможно. В някакъв момент медиците пристигат, за да установят час на смъртта.

Всъщност медицината има решение за подобни ситуации, но както често се случва, българският пациент може да се възползва от него, само ако си доплати. Става дума за устройство със сложното название кардиовертер дефибрилатор. За него разговаряме с кардиолога д-р Светослав Куртев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация и електрофизиология“ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска.“

Д-р Куртев, какво представлява кардиовертер дефибрилаторът?

Тов е сложен песмейкър, който освен стандартната си функция да подава импулси към сърцето, има и още една - да разпознава, улавя и погасява опасни ритми, които възникват в него. Прилича на много голяма монета, която се имплантира под кожата, между ключицата и рамото, и с един, два или три електрода достига до сърцето. Това е малко, мощно устройство с продължителност на живота между 10 и 20 години.

Как работи?

Електродът, който стига до сърцето, „слуша“ какво става там и при необходимост може да достави енергия с голяма плътност, която да замени функцията му и да даде възможност на собствения му импулс да поведе. Същото, което виждате по филмите, но в случая дефибрилацията не е външна, а се случва вътре в сърцето, с много по-малко енергия, доставена от електрода на устройството. Това е приложимо най-вече, когато сърцето излезе в опасна аритмия. Дефибрилаторът доставя тази енергия моментално, унищожава аритмията и позволява на сърцето да започне да работи нормално.

За какви пациенти е предназначен?

Основно за пациенти с исхемична болест на сърцето, които са преживели инцидент, довел до влошаване функциите на сърцето – най-често инфаркт, но не е задължително. Има идиопатични заболявания, които водят до намаляване на сърдечната функция, при които лечението е същото; редки генетични заболявания, които водят до опасна аритмия, без да има нарушена функция на сърцето - сърдечният мускул работи нормално, но в един момент внезапно спира. У нас основният проблем е исхемичната болест на сърцето, която дава 90% от внезапната сърдечна смърт. Свързано е с начина ни на живот - хранене, тютюнопушене, липса на физическа активност, замърсен въздух.

Как се поставя този дефибрилатор?

Това е неинвазивна операция. Тя позволява на тежкоболни пациенти да бъдат подложени на такава интервенция. Разрезът е между 2 и 3 см, с местна упойка, интервенцията продължава около час. Използва се рентген, който не е толкова вреден за пациента. Ден-два след операцията той може да бъде дехоспитализиран. Но имплантирайки такова устройство, ние сме сигурни, че пациентът няма да почине от внезапна сърдечна смърт, което при подобна диагноза води до 50 % смъртност в рамките на 5 години.

Колко са пациентите у нас, които имат нужда от такъв дефибрилатор?

Много е трудно да дам точна статистика за България, защото липсват проучвания, но ако говорим ориентировъчно, това са между 300 и 400 души годишно. Толкова са подходящи за такъв тип устройство. Не става дума за някакво голямо число.

Колко струва поставянето на кардиовертер дефибрилатора?

Сумата, която поема НЗОК е 6000 лв. За съжаление, тя не е достатъчна и доплащането за сметка на пациента варира между 2-3000 и 8000 лв. Устройството е сравнително скъпо, защото работи със специална батерия, която се сменя на 5 или 10 години след поставянето, и трябва да работи безотказно. Една огромна сума остава непокрита, за сметка на пациента, а терапията е животоспасяваща и няма алтернатива. Това са две абсолютни индикации за пълното реимбурсиране на дефибрилатора от Касата. Ние сме единствената държава в ЕС, включително Сърбия и Македония, която не плаща напълно тези устройства.

Къде е проблемът според Вас?

Моето обяснение е неинформираността на факторите, от които зависи решаването на този проблем. Те трябва да бъдат запознати с неговата сериозност, за неговото решаване. Не става дума за стотици и милиони левове. Става дума за една сравнително малка сума, която може да спаси стотици животи годишно в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови