Училища и градини в София, Стара Загора, Русе със случаи на COVID-19

OFFNews 17 септември 2020 в 07:44 5583 1

Започва тестването на всички контактни ученици на заразените с коронавирус 8 учители в столичното 55-о училище "Петко Каравелов", чиито положителни тестове излязоха късно снощи. При положителна проба ще се тестват и родителите, и всички контактни от първи ред - уточни говорителят на РЗИ в София Руслана Петрова пред БНР.

Училището няма да се затваря, но родителските срещи се провеждат онлайн.

Заразени са учители на подготвителни групи, на първи клас и в прогимназията. Те са под карантина, нямат симптоми.

Заедно с осмината положителни е тестван целият персонал - педагогически и непедагогически - общо 130 души.

Стара Загора

Детска градина в село Оризово, община Братя Даскалови бе затворена заради COVID-19. Работещ там е с коронавирус, потвърден на 14 септември. Заповедта за затварянето на градина "Детелина" е на кмета на Братя Даскалови. Градината ще остане затворена до 22 септември. Връчено е предписание за извършване на крайна дезинфекция от лицензирана фирма.

Две групи в детска градина №17 „Знаме на мира” в Стара Загора са под карантина заради случаи на COVID-19. От 9-и до 14 септември там са потвърдени четири случая - едно дете и трима души от персонала. Към момента заразените са в добро общо състояние и са в домашна изолация, съобщават от РЗИ.

В детското заведение е извършена крайна дезинфекция, осъществява се ежедневен сутрешен филтър при приема на децата в останалите групи. Прави се качествена текуща дезинфекция на помещенията и се оказва стриктен контрол за носене на лични предпазни средства от персонала.

Има и случай на разболял се ученик от езиковата гимназия "Ромен Ролан". Той е поставен под карантина, съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ пред bTV. Случаят е установен снощи с тест заради предстоящо пътуване на семейството.

В първия учебен ден класът му е имал изнесена форма на обучение с разходка в парк "Аязмото". Ученикът е в добро здравословно състояние и се лекува в домашни условия, информират от РЗИ-Стара Загора. Карантинирани са контактните в семейството и днес ще бъдат установени и поставени под карантина контактните от първа линия в учебното заведение.

Русе

Цял клас от Математическата гимназия там е под карантина заради разболял се ученик там. Контактна деветокласничка също е изолирана. Тя е от друг клас, от който няма други ученици под карантина. 

Директорката на гимназията Галина Бобева обясни, че прибирайки се след откриването на учебната година един от учениците се е почуствал неразположен, тестван е и пробата се е оказала положителна за коронавирус.

Класът му минава на електронно обучение. Останалите учат присъствено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови