Търсят още възможности за увеличаване на възнагражденията в здравеопазването

Специалистите по здравни грижи ще участват в договарянето на обемите и цените на медицинските дейности

OFFNews 26 август 2020 в 16:27 1348 0

Снимка Министерство на здравеопазването

„Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г." Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите му в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. 

По време на срещата председателят на асоциацията Милка Василева посочи като основен проблем в сектор „Здравеопазване" кадровият дефицит.

„В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция", допълни Василева.

По време на разговорите бяха обсъдени и въпроси, свързани с продължаващото обучение, условията на труд, правомощията и задълженията на професионалистите по здравни грижи.

В рамките на срещата здравният министър припомни предложението си БАПЗГ да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор. В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си докато учат, посочи проф. Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови