СЗО: COVID-ваксините имат феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията

OFFNews 03 декември 2020 в 15:09 1654 0

Ваксините срещу COVID-19 откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията. Това заяви Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге на брифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа, предаде Ройтерс.

В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за "нарастващ консенсус", че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

Вчера Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, който причинява COVID-19 - ваксината на американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтех" (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята.

Британският премиер Борис Джонсън нарече това "глобална победа", макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Регулаторите в САЩ и ЕС проучват данните от изпитанията на същата ваксина, но все още не са дали своето одобрение.

Вчера СЗО каза, че е получила от "Пфайзер" и "Бионтех" информация за ваксината и преценява дали може да даде разрешение за "спешно използване". Това би било ориентир отделните страни да одобрят прилагането на ваксината на национално равнище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови