Световен ден на хипертонията. Мерят кръвно в 12 града

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за инвалидизация и смърт в България

OFFNews 17 май 2021 в 09:51 1325 0

Снимка Pixabay

17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той се отбелязва с инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония . За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания под наслов „Измерване, което спасява живот“.

От Българския червен кръст посочват, че сърдечносъдовите заболявания остават водеща причина за смъртността в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е между 30 и 45%. В България такива заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и със свръхтеглото, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

Хората подценяват хипертонията, а тя е най-често срещаното заболяване, което крие сериозни рискове, коментира професор Йото Йотов - член на управителния съвет на Българската лига по хипертония по БНР.

„По данни на световните организации близо една трета от населението над 18-годишна възраст има функция на стойности на артериалното налягане, но за съжаление, не се осъзнава достатъчно. Изследване на пациенти, които са преживели мозъчен инсулт, установява, че само един от пет, поставя артериалната хипертония като рисков фактор“.

На Световния ден за борба на хипертонията е посветена инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. 

През май и юни тази година в 12 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград, са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови