Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Спират плановия прием и операции в болниците в София и всички червени зони (обновена)

OFFNews 05 март 2021 в 08:54 4180 0

Плановият прием на пациенти и плановите операции във всички болници в червените зони в страната спират от понеделник. София попада в тази зона, заяви директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов по БНТ. 

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус. 

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, не толкова за населението", допълни проф. Богов. Той уточни, че червени у нас за 22 области. 

Това са: Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София град, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Плевен, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Шумен и Силистра. 

От понеделник (8 март), за да се ограничи разпространението на COVID-19, в болница "Пирогов" се спира плановият прием и плановите операции. Забраняват се свижданията, съобщиха от лечебното заведение на страницата си в социалните мрежи.

Със заповед на директора на болницата проф. Асен Балтов ще бъде засилен контролът по входовете на лечебното заведение. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на "Пирогов".

Продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната, посочват от болницата. Днес в "Пирогов" ще бъдат имунизирани с първа доза ваксина срещу COVID-19 членове на Секционните избирателни комисия. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза.

От понеделник, 8 март 2021 г., с цел ограничаване разпространението на COVID-19, се прекратяват плановият прием и плановите операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Забраняват се и всички свиждания в лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews