"Шейново" ще осигурява безплатна домашна грижа за недоносени и деца с увреждания

OFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 15:12 1917 0

На 25 април болница „Шейново" поставя началото на иновативен за България проект за последваща домашна грижа за недоносени и деца с увреждания.

"Шейново" е първата в страната, която ще даде възможност на семейства на родени в болницата недоносени или деца с увреждания да получат безплатна домашна грижа от екип специалисти – социален работник и медицинско лице. Помощта е безвъзмездна, започва от момента на раждането и продължава 3 години.

Проектът се реализира с подкрепата на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006" и ще включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.

Раждането преди термин е причина за редица по-леки или по-тежки здравословни проблеми, които могат да се появят при детето. Голяма част от недоносените бебета, особено тези, родени под 1500 г, страдат от мозъчни нарушения (кръвоизливи), които в дългосрочен аспект могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.

Продължителните специализирани грижи и наблюдението в домашна среда ще дадат възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде забелязано много рано и семейството да бъде насочено към съответния специалист, като по този начин ще се намали рискът от трайно увреждане и забавяне в развитието му.

В световен мащаб всяка година се раждат над 15 милиона недоносени бебета, което съответства на повече от 1 на 10 от всички раждания. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания се увеличава процентно в повечето страни. В България също всяко десето новородено е недоносено.

Въпреки рисковете, когато за недоносените се полагат адекватни грижи и родителите и медицинският персонал обединяват усилията си, все по-голям процент от тези деца оцеляват и порастват здрави и неувредени.

На срещата, пред гости от Столична община, неправителствени организации, както и лекари от водещи медицински заведения, д-р Михаел Фразе (ръководител на Организацията за диаконична работа за Франкфурт на Майн) ще разкаже за немския дългогодишен опит по работата в задачи с такова социално значение, а д-р Румен Велев (директор на IIСАГБАЛ „Шейново") ще представи фактите за значимостта на подобни проекти и тяхната роля за семействата на недоносени и деца с увреждания най-вече с цел тяхното пълноценно развитие и интегриране в обществото ни.

Диаконията във Франкфурт е една от най-големите организации в Германия за оказване на грижи, свързани със социална подкрепа. Тя работи по моделни проекти за ранно подпомагане на деца с увреждания и тяхното пълноценно интегриране в обществото.

Една от основната й дейности е свързана с подпомагане на развитието на децата, консултирането на родителите, роднините и на други близки до семейството лица, както и интердисциплинарна съвместна работа с лекари, терапевти и възпитатели в дневни детски заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови