Сербезова не бърза с изграждането на национална детска болница

Ружа Райчева 18 февруари 2022 в 13:14 2068 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Здравният министър проф. Асена Сербезова смята, че не трябва да се бърза с изграждането на национална детска болница. 

По време на днешния парламентарен контрол Сербезова съобщи, че на 24 януари е създадена работна група от експерти, която до два месеца да анализира предприеманите досега действия по проекта за национална детска болница. По думите на министъра в момента се извършва проверка за извършените разходи за реализация на проекта.

„Екипът ни се въздържа от прибързани и необосновани решения по този казус и всяко наше действие е подложено на задълбочен анализ. С встъпването ми в длъжност едно от първото ми решения беше спирането на процедурата за вливането на двете болници - детската и болница "Лозенец", за да се намери най-доброто и дългосрочно работещо решение”, заяви министърът на здравеопазването.

Сербезова каза, че в здравното министерство е постъпил доклад от директора на съществуващата детска болница за подобряване на условията в нея.

400 хиляди лв. за юридически и медийни услуги

В отговор на въпрос на депутата Ивайло Христов за сключени договори от страна на Александровска болница за периода 2014-2020 год. за юридически и медийни услуги на стойност над 400 хил. лв., министър Сербезова посочи, че оперативното управление на болницата се извършва от Съвет на директорите, в чиито правомощия са и сключването на договорите. Изискахме информация от дружеството и от нея е видно, че настоящото ръководство на лечебното заведение потвърждава достоверността за разходите за договорите, допълни тя.

При направената справка е установено, че за този период са сключени 15 договора за юридически услуги и 19 - за медийни услуги. За този период Александровска болница е имала четирима юристи, 24 аналитични специалисти, които през 2020 г. са намалели до 18, а експертите за връзки с обществеността от един са станали двама, каза още министър Сербезова.

Здравният министър съобщи, че Министерството на здравеопазването ще предложи промени в Закона за публичните предприятия.  Министър Сербезова посочи, че сега чрез Закона за публичните предприятия доста се ограничават възможностите за намеса на Министерството на здравеопазването в конкретните оперативни решения на болниците.

Какви ваксини чакаме и даряваме

Десет хиляди дози ваксини срещу COVID-19 от производителя „Валнева“ и седем млн. дози от ваксината на производителя "Пфайзер" се очакват в България, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол. В доставката на ваксината от "Пфайзер" е включено количество и за следващата година.

В периода 15 декември 2021 г. – 15 февруари 2022 г. в регистъра за ваксинация са вписани 725 971 поставени дози ваксини, посочи министър Сербезова и уточни, че за първи прием са 135 155 дози, за втори прием - 147 985 дози, за бустер - 442 831 дози.

Министерството на здравеопазването проучва възможността за препродажба и дарение на ваксини, които ще се доставят тази година у нас и към момента е направено преразпределение на 3 млн. дози за Франция от заявените дози за България. Тези дози са преразпределени преди да пристигнат, уточни министър Сербезова. По думите ѝ е започнал процес на преговори за дарение на ваксини от производителя "АстраЗенека" на Иран и на Уганда. За целите на финализиране на преговорите се очаква съдействието на Европейската комисия, допълни тя.

Ваксинационното покритие в страната не е достатъчно, но заради това има много причини, като една от тях е, че в началото на пандемията трябваше да има адекватна кампания и на достъпен за хората език, добави Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!