С час за COVID-19 започва учебната година в Сърбия

OFFNews 01 септември 2020 в 11:50 1682 0

С час, посветен на инфекцията от новия коронавирус, започва учебната година в Сърбия днес, предаде БТА.

За коронавируса ще се говори и в часовете по биология, физическо възпитание, здравно възпитание и гражданско възпитание, заяви министърът на образованието Младен Шарчевич, съобщават белградските вестници.

Той посочи, че в училищата трябва да се спазват всички мерки, а на учениците трябва постоянно да се напомня да носят маски и да спазват физическа дистанция.

Местните училища са получили препоръка да не организират ученически екскурзии през първото полугодие. Шарчевич каза, че на всеки 15 дни ще се прави анализ на ситуацията в училищата и ще се дават препоръки.

Министърът увери, че има достатъчно средства за дезинфекция, че училищата ще се чистят сутрин и вечер, а между смените ще има проветряване и дезинфекция на чиновете и ще бъде увеличена хигиената във физкултурните салони.

Докато времето е хубаво, учителите в Сърбия са посъветвани да провеждат часовете сред природата или в училищния двор. Освен това всяко училище трябва да има стая за изолация, ако се появи дете, което има симптоми. 

Вестник "Политика" отбелязва, че според официалните информации училищата в Сърбия са подготвени за началото на учебната година. В министерството на образованието официално не са пристигнали сигнали, че някое училище в Сърбия среща трудности с организирането на обучение по специална програма и напътствия, които са породени от нестабилната епидемиологична ситуация.

На практика обаче няма директор, който искрено ще каже, че в съответствие с броя на учениците, кадровите и пространствените капацитети на училището, което ръководи, няма проблем да установи работа в съответствие с насоките на Кризисния щаб за борба с COVID-19 и просветните власти, пише изданието.

Няма съмнение, че настъпващата учебна година ще бъде маркирана със страх и в ролята на треперещите от страх освен родителите на най-малките ученици, ще се окажат и всички останали, както и учителите, директорите и отговорните за опазването на общественото здраве служители, коментира "Политика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови