Робот предупреждава да се носят маски

OFFNews 09 септември 2020 в 10:11 2110 0

Снимка Архив

Инженери създадоха робот, който засича дали хората носят защитни маски срещу COVID-19 и ако са ги забравили, любезно подканят да си покрият лицата, съобщи Ройтерс.

Дроидът е усъвършенстван вариант на Пепър, 120-сантиметров на ръст робот с човекоподобни качества, който вече се ползва в някои страни, за да посреща клиенти в магазини, музеи и други обществени пространства.

Камерата на Пепър сканира лицата на приближаващите го хора и ако засече, че долната част на лицата им не е покрита, роботът произнася фразата: "Винаги трябва да носите маска".

Ако забележи, че след напомнянето, човекът слага маска, роботът казва: "Благодаря, че си сложите маската".

Идеята не е роботът да е полицай, който да следи хората дали носят маски, а едно приятелско напомняне, казва Джонатан Боария, директор по продажбите за Европа на компанията "Софтбанк Роботикс", създала Пепър.

"Магазините трябва да използват доста хора от персонала, които да проверяват на входа и да гарантират, че се носят маски. Роботът позволява да се освободят хората от тези ангажименти и да се концентрират върху нормалните си задължения", каза Боария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови