Рязкото отслабване крие риск от ранна смърт според проучване

OFFNews 18 октомври 2019 в 13:23 1198 0

Снимка Pixabay

Бързата загуба на телесна маса при хора със затлъстяване увеличава риска от ранна смърт с 30 %. Изводът е на експерти от Университета Дзяотун, Китай, цитирани от Дейли телеграф.

Китайските изследователи проучили медицинските картони на повече от 36 хиляди американци, които участвали в национално изследване на здравето. Особено внимание отделили на връзката между намаляването на телесната маса при хората със затлъстяване на средна възраст и увеличаването на риска от преждевременна смърт.

Резултатите показали, че за 12 години наблюдение били регистрирани близо 10 500 смъртни случая. В 29% от тях основна причина за смъртта са различни нарушения в дейността на сърдечносъдовата дейност.

Учените установили, че за хората над 47 години, с високи показатели на индекса на телесна маса (ИТМ), които продължавали да губят тегло, рискът от ранна смърт значително нараства, за разлика от другите, които не са отслабвали. Вследствие на проучването, експертите констатирали, че рязката загуба на тегло при доброволците увеличава вероятността от смърт по каквито и да било причини с 30%.

Най-застрашени според учените са хората, които винаги са били с наднормено тегло, но на средна възраст са решили рязко да отслабнат. Рискът от ранна смърт при тях нараствал на 72%.

Трупането на излишни килограми от детството и загубата на тегло в средна и по-късна възраст са свързани с повишаване на вероятността от ранна смърт. Получените данни доказват, че за да се снижи този риск трябва да се поддържа нормално тегло в средна възраст и да не се допуска трупане на излишни килограми в младостта, отбелязват авторите.

Неотдавна австрийски учени установиха, че периодичното гладуване в рамките 36 часа подпомага загубата на тегло, снижава нивото на холестерол в кръвта и подобрява функциите на сърдечносъдовата система. При това специалистите не са установили някакви странични ефекти от подобен отказ от храна дори при група хора, които продължавали да гладуват по тази система в продължение на половин година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови