Пулмолог: Препоръчително е децата с хронични заболявания да се ваксинират срещу грип

Янка Петкова 02 септември 2020 в 10:21 2310 1

Препоръчително е децата с хронични заболявания да се ваксинират срещу грип преди началото на есенно-зимните инфекции. Това каза по БНТ доц. Елена Георгиева, детски пулмолог и началник на детското отделение в  УМБАЛ "Софиямед".

"Знае се, че през есенно-зимния сезон е времето на ваксините - това е единият вариант за защита. Другият е грижата за имунитета, който трябва да съпътства децата през целия им живот, а не само наесен, когато дойде сезонът и те трябва да тръгнат на детска градина или на училище", посочи тя.

Доц. Георгиева отбеляза, че грижата за имунитета включва правилно хранене, спортуване, а също и медикаменти, които подсилват имунитета. В световен мащаб се наблюдава недостиг на витамин Д. Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето, уточни пулмоложката.

Акцентът се поставя върху храненето в неговото разнообразие, подчерта още тя.

Струпването на много хора винаги крие рискове в сегашната обстановка. Общопрактикуващите лекари обаче са предвидили тези обстоятелства и потокът на децата ще бъде организиран така, че да няма много хора пред кабинетите заради набавянето на необходимите документи преди началото на учебната година, допълни лекарката.

Доц. Георгиева препоръча родителите да наблюдават децата си и когато се появят респираторни симптоми да се обърнат към лекарите, тъй като самолечението в сегашната ситуация е крайно неподходящо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

02.09 2020 в 10:35

Браво, браво... тази, която отказа да приеме детето, което почина след това, я дават по канал 1 като специалист а пък вие, оф, я промотирате още. Къса е паметта на журналиста в бг... Потрес и гнус от всякъде в тази държава.... само още нещо - рибата се вмирисва от опашката!
 
X

Да помогнем на украинските деца!