Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти

OFFNews 03 декември 2020 в 21:18 2235 0

Какво се случва зад стените на психиатричните заведения след доклада на Комитета против изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа, според който пациентите там биват малтретирани и връзвани с вериги. От психиатричните болници в Бяла и Царев брод отричат настанените там за лечение хора да са тормозени, съобщава БНТ.

За директора на психиатричната болница в Царев брод д-р Нели Николова констатациите в доклада са тежки и шокиращи, а намерените вериги в стаите на санитарките не се използват от години.

"Използването на тези средства за имобилизация няма пряк контакт между това средство и тялото на пациента. Така че, с вериги пациенти въобще не са били връзвани в тази болница", заяви д-р Нели Николова, директор на ДПБ - с. Царев брод.

Обяснява, че за буйстващите пациенти се използват колани.

"Механизмът на отключване е ето с това ключе. По този начин се отключват и се махат. По този начин се заключва и стана изключително здраво, няма как да бъде отключено. Това е, както виждате, за ръка. Тази част се закрепва за леглото и е обезопасен, и е щадящ", каза Марияна Матева, главна сестра на ДПБ - с. Царев брод.

В болницата в Бяла обаче признават, че при тяхна вътрешна проверка е имало случай на забравени пациенти, вързани с колани. Веднага са последвали дисциплинарни наказания за отговорния медицински персонал.

"Просрочването при единия пациент е с два часа, при другия с три часа и половина. По принцип, пациентите, които се взема решение да бъдат "фиксирани", са с тежка психомоторна възбуда и склонност към агресия или автоагресия. Щом комитетът е отчел, че закопчаването на коланите с катинари не е хуманно, ние ще търсим друго решение", каза д-р Олег Церовски - директор на Държавна психиатрична болница - гр. Бяла.

В момента в психиатричната болница са настанени 192-ма пациенти, някои от тях след извършени убийства. Лекуват ги само пет психиатъра, а назначеният медицинският персонал е от 96 души.

"Пак персоналът е недостатъчен. Заплатите специално в стационарната психиатрична помощ са възможно най-ниските в здравеопазването, санитарите са 819 лева, основна заплата на сестрите са 1290 лв.", каза д-р Олег Церовски.

Сред пациентите има 11, заразени с коронавирус и са изолирани. Болницата се намира в покрайнините на Бяла. Сградата е построена преди 120 години като казарма, по-късно е преоборудвана в психиатричен център. Очаква се да й бъде направен ремонт за 250 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови