Психиатър: В изолатор за COVID-19 децата ще се чувстват като наказани

COVID-19 се оказа тест за нашата издръжливост, за способността ни да мислим с главите си, смята д-р Цветеслава Гълъбова

OFFNews 03 септември 2020 в 13:52 6329 0

Снимка Архив

"В стая или кабина за изолация при симптоми на COVID-19, детето ще се чувства зле. Първо, защото е изолирано, второ, защото не може да контактува с връстниците си. На трето място има риск по-чувствителните деца да развият чувство за вина – в по-ранната възраст лесно може да им се вмени, че са направили нещо лошо и затова са наказани. Защото такава изолация ще се възприеме от едно дете като наказание."

Така психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски", коментира по bTV идеята на работната група от МОН и МЗ да се обособят помещения, в които да се изолират деца, съмнителни за коронавирус, при старта на учебната година.

"Не приемам словосъчетанието "нова нормалност". Има една нормалност, какво значи "нова". Да ходят децата с маски постоянно извън класните стаи? Каква е идеята на кабинките или стаите за изолация на деца, съмнителни за ковид?", запита д-р Гълъбова.

По думите й 90% от родителите не могат да отидат до училището до 5-10 минути, за да приберат детето си, което означава, че то ще стои там часове наред. Друг неясен момент според психиатъра е кой ще стои при детето - ако впоследствие се окаже, че то е позитивно за COVID-19, този човек, или тези хора, които са били там, трябва да излязат в вкарантина, смята тя.

"На следващия ден кой ще дойде? И кому е нужно това", коментира д-р Гълъбова.

"Ако все не сме загубили битката за психичното здраве на хората в условията на пандемия, то това предстои да се случи. Нещата и в световен мащаб са много сериозни, потвърди го и СЗО", подчерта тя.

Причините според нея са, че хората тотално са променили начина си на живот, мнозина са загубили работата си и това води до много проблеми.

Според д-р Гълъбова мерките, които трябва да се вземат за възстановяване на психичното здраве на хората, трябва да бъдат в спешен порядък. "COVID-19 се оказа тест за нашата издръжливост, за способността ни да мислим с главите си, защото много хора приемаха това, което им се каже, без да мислят, без да го оспорят и следваха сляпо правила, които, за съжаление, се променяха със скоростта на светлината, вкл и посланията на СЗО", каза тя. 

По думите й кризата не е била ръководена еднозначно.  "До сблъсък между експертите нямаше да се стигне, ако кризата беше управлявана от хора, които са наистина вещи в епидемиологията и вирусологията", категорична бе тя.

"Откакто започна пандемията, аз си задавам един и същ въпрос – защо не се ползват знанията, уменията, опита на епидемиолозите. Ние, българите, сме мнителни по природа, но уважаваме авторитетите. Ако ни бяха давани ясни и точни указания, които не се сменят на всеки 20 мин.,  и не беше настъпил информационен хаос, нямаше да се създаде благодатна почва за появата на негативни мнения", каза още д-р Цветеслава Гълъбова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови