Провал на преговорите между Лекарския съюз и Касата

Янка Петкова 02 ноември 2021 в 16:47 1412 0

"Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори", така реагираха на провалената среща с Надзорния съвет на НЗОК от Българския лекарски съюз.

Преговорите трябваше да финализират подписването на анекс към Националния рамков договор между съсловната организация и здравния фонд.

От БЛС заявиха, че "няма да търпят" подобно отношение, след като според информацията до медиите са били принудени да чакат отвън. Според тях "представителите на НС на НЗОК- се изживяват като "властелини на парите на здравноосигурените граждани".

"Припомняме, че съгласно чл. 5 от ЗЗО - Задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на: публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи. БЛС представлява гарант за осъществяване на прогласения в чл. 5, т.11 от ЗЗО принцип на публичност", пишат от съсловната организация.

В отговор от НЗОК оповестиха, че Управителният съвет на Български лекарски съюз е бил поканен на среща разговор с членовете на Надзорния съвет на НЗОК в 14:30 часа.

"Дискусиите по вземане на решения по точките от дневния ред, предвид важността на дискутираните теми, продължиха с 15 минути по-дълго от предвиденото време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, но те отказаха да се включат в срещата", обясниха от Касата.

Управителният съвет на НЗОК кани отново на разговори Управителния съвет на БЛС в рамките на настоящата седмица, в ден и час, договорени между председателите на управителните им органи.

Междувременно във вторник управителните съвети на Националната здравноосигурителна каса и на Българския фармацевтичен съюз (БФС) сключиха Меморандум за сътрудничество и съдействие при управлението на процесите по осигуряване на гражданите на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК.

Меморандумът предвижда обмен на информация между НЗОК и БФС, подобряване на функционалностите на информационната система на НЗОК и взаимообвързаността ѝ с Националната здравно-информационна система, създадена от Министерството на здравеопазването, повишаване на възнаграждението за търговците на дребно на лекарствени продукти за отпускане на напълно платeни от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за домашно лечение, както и диференцирано възнаграждение за изпълнението на електронни предписания за лечението на коронавирусно заболяване, каквито бяха исканията на фармацевтите, съобщиха от НЗОК.

С това споразумение Касата удовлетворява исканията, поставени от БФС по време на срещата при президента Румен Радев.

Първи "искри" между ръководството на Касата и БЛС се появиха при масираната проверка на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус и изнесените впоследствие данни за фалшиви клинични пътеки. Макар конфликтът временно да беше потушен, спорове предизвика и методиката за заплащане на медиците от първа линия, която въведе служебният екип на Стойчо Кацаров. От Лекарския съюз обвиниха Касата в административен тормоз.

Напрежение нагнети и разпределянето на неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни плащания, които според Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. могат да се използват при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС, и Българският зъболекарски съюз.

Според БЛС Надзора на НЗОК се опитва да взема еднолично решения за преразпределяне на средствата, игнорирайки договорните си партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови