Проф. Витанов: Петата вълна с варианта Омикрон се очаква през втората седмица на февруари

OFFNews 11 декември 2021 в 20:02 7301 0

Снимка Архив

Петата вълна с варианта Омикрон се очаква през втората седмица на февруари, заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в предаването "Говори сега" по БНТ.

Според неговите прогнозни данни най-силно разпространение на новата мутация ще има в София и в София-област.

Голяма интензивност на разпространение се очаква в Габрово, Ловеч и Варна. Средна - в Пловдив, Шумен, Велико Търново, Видин, Враца, Силистра, Бургас, Русе, Перник, Търговище, Благоевград, Плевен, Хасково, Стара Загора, Монтана и Добрич.

Относително слаба интензивност - в областите Пазарджик, Сливен, Кюстендил, Кърджали, Разград, Смолян и Ямбол.

Прогнозата на проф. Витанов се базира на числова оценка на базата на заболеваемостта от COVID-19 досега. В него се отчитат и броят на населението, както и демографски характеристики като възраст.

Математикът прогнозира, че новият вариант ще започне да се разпространява дифузно. Проф. Витанов смята, че новият вариант на коронавируса у нас ще се появи в края на месеца, но разпространението му ще се забави заради коледните празници.

"Отначало нещата няма да са толкова тежки, но с течение на времето ще станат. Дифузно разпространение ще има до 4 седмици, след като се появи", заяви той.

Според прогнозата му новият вариант ще се разпространи най-бавно в Кюстендил, София-град и Сливен, а най-бързо - от половин до една седмица, в София-област, Русе, Смолян, Търговище, Видин, Хасково, Разград, Пазарджик и Велико Търново.

Според него COVID-19 с течение на времето ще се превърне в грип, който ще може да се лекува с медикаменти и ваксини. Той  очаква през следващата зима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови