Проф. Кожухарова: Вече няма големи шансове да вдигнем ваксинацията

OFFNews 22 февруари 2022 в 10:11 2002 1

Снимка Архив/БТА

„Не мисля, че имаме много шансове оттук нататък да вдигаме нивото на ваксинация. Към момента при всички усилия, положени от всички правителства, сме достигнали официално ниво на ваксинация почти 30%, малко под 30% - хора със завършен ваксинационен курс“, каза по БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея прилагането за изисквания за зелен сертификат по желание е равно на неприлагане. "Той и сега особено много вече не се прилага. Така че не виждам тук етапите“, каза тя.

Без зелен сертификат от 20 март, мерките отпадат в три стъпки

Според Кожухарова някои от нещата, обявени от властите, не са много логични - например анонсът, че мерките дефинитивно отпадат от 20 март, но фактически отпадането им започва от 24 февруари.

Нещата тръгнаха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари намалява броят на заразените. Утихването на вълната е факт, отбеляза Кожухарова и посочи, че при въвеждането му сертификатът е осигурил около два месеца стабилно ниво на ваксинация, но от началото на февруари броят на поставяните ваксини намалява.

По-обезпокоително според епидемиолога е, че сред най-засегнатите от коронавируса хора – тези над 60 години, които са и с придружаващи заболявания, само 37,5% са със завършен ваксинационен курс, а едва 18,8 на сто - с бустерна доза.

Проф. Гарбровски: Зеленият сертификат  у нас никога не е бил сериозен инструмент за контрол

Вземането на такива важни решения винаги е политическо и е редно така да бъде, изтъкна Мира Кожухарова, запитана медицинско или политическо е решението за премахването на зеления сертификат и за поетапното отпадане на ограничителните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови