Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, смъртността винаги е по-висока, когато мине пикът

OFFNews 31 август 2020 в 09:43 20979 0

Снимка Александра Маркарян

В последните 2 седмици ние сме от малкото държави в Европа, които имат сериозно намаляване на броя на новите случаи. Това стана възможно, защото правим тестове и имаме работеща система на РЗИ. Това каза по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев. 

Институтът "Роберт Кох" отчете тази тенденция и дори обяви, че област Варна вече е безопасна за пътуване. През последните две седмици смъртността е доста висока, но тя винаги става висока, когато утихва пикът. По принцип ние сме от държавите, които имат най-висока обща смъртност. Нещата са свързани, обясни микробиологът. 

Който е бил добър директор на училище, добре ще се справя и с коронавируса и ще създаде ефективни правила. В някои училища в страната учебната година вече започна. От тях могат да се взаимстват много добри практики, защото това са практиките на западноевропейските държави. Децата трябва да се върнат в училище с изключение на тези, които са с някакъв имунен дефицит или са подложени на лечение, каза проф. Кантарджиев в коментар за присъственото начало на учебната година.

"Не бива да се притесняваме чак толкова от настъпващия сезон. За тези 9 месеца разбрахме доста за новия вирус, излишно е да се нагнетява напрежение. Съветът ми е повече спокойствие, обмисляне на нещата, прекаленото е винаги прекалено. В момента чакаме ваксина, добра терапия, а болниците се научиха да лекуват по-добре", каза директорът на НЦЗПБ.

Той съобщи, че от няколко седмици една американска фирма е пуснала на пазара бърз тест, който доказва антиген – това означава, че доказва наличието на вирус в носа и носоглътката, поясни професорът. Резултатът е известен в рамките на 10 минути и с относителна точност показва дали човекът е болен. Това е технологичен пробив. Тези тестове ще допълват PCR тестовете, защото са сигурни. Страната ни е поръчала такива тестове. Предполага се, че няма да са много скъпи -  около 10 долара е цената, уточни проф. Кантарджиев.

През октомври и ноември започва циркулацията на първите грипни вируси. В края на септември започват есенните вируси, които са с подобни на коронавируса симптоми, затова трябва да сме по-внимателни. Тази година мерките са много важни.

"Моля по-интелигентните, разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите. За маските се казаха какви ли не глупости от доморасли коронолози. Много е просто – ако разговаряме на по-малко от метър, и сме в контакт в затворено помещение, час и 20 минути, 90% е сигурно е да се разболеете. Ако сте с маска е три пъти по-малко вероятно да се разболеете, а ако болният е с маска вероятността е 5%, обясни специалистът.

Не се предвижда затягане на мерки. Хората се научиха и преосмислиха собственото си поведение.

Актуалните грипни щамове за тази година са три. Вече е внесена ваксина, който иска може да търси в аптеките. Мисля че тази година разумът ще надделее. Ваксината от грип не предзапзва 100%, но ако се вакисинираш вероятността да ходиш на лекар е два пъти по-малка, каза още проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews