Проф. Илко Гетов: Оттук нататък говорим за годишна ваксинация срещу COVID-19

OFFNews 17 февруари 2022 в 09:03 3048 4

Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина, каза по bTV проф. Илко Гетов, представител на страната ни в Европейската агенция по лекарствата.

Проф. Гетов съобщи, че вече се работи по дву- и тривалентни ваксини, които да създават защита срещу варианти на коронавируса. По думите му в САЩ разработват комбинирана ваксина, която предпазва от грип и COVID-19.

Професорът коментира и високата смъртност у нас:

„Това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

За сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344, съобщи Гетов. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

Кои лекарства срещу коронавирус очакват одобрение

„ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, каза Гетов.

Хапчето за лечение на COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

„Терапията трябва да започне още при първите симптоми. За три дни клиничните проучвания показват, че то намалява смъртността десет пъти“, допълни Гетов. 

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта. Според Гетов е възможно да бъде доставено у нас през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

4

ваксиниран

19.02 2022 в 01:04

Няколкото милиона са всъщност 4-5 хиляди платени. А ти си вярващ бемозъчник. Вярвай и си мисли как се бориш против "мафията". Глупак.

1600

2

HolyDiver

17.02 2022 в 11:50

Пресмята въз основа на реалната статистика че в неваксинирана България смъртността е има няма 20 пъти по висока от колкото във ваксинирана Австрия.

Ама така ще е - бай Иван все си мисли че него точно искат да преметнат и за това цял живот живеем в мизерия, мръсотия вземаме ниски заплати и гледаме на запада като на лошите чичковци